taartdiagram van het waterverbruik van een gemiddeld huishouden

WATER

Water kan in en bij gebouwen een belangrijke rol spelen. We gebruiken veel water en zoet water wordt steeds schaarser. In de taartdiagram is het water­verbruik van een gemiddeld huis­houden weer­gegeven. De drie grote posten 'douche', 'toilet' en 'wassen' springen er duidelijk uit. Het waterverbruik voor douchen is nogal afhankelijk van de gebruikers. Regen­douches en 'water van alle kanten' zorgen voor een hoger water (en energie-) verbruik terwijl met een water­besparende douchekop en een douche­timer veel te besparen is. Voor 'toilet' en 'wassen' is er een andere mogelijkheid.

Het aanleggen van een 'grijs water­systeem' kan een besparing opleveren van zo'n 50%. Om dit te bereiken wordt een water­opslagvat gebruikt waar regen­water wordt opgeslagen om te gebruiken voor het spoelen van de wc's, wassen van kleding en rond het huis. Bij nieuw­bouw of een wat grotere verbouwing is het zeker de moeite waard om te onder­zoeken of dit mogelijk is.

De eenvoudig­ste toepas­sing van regen­water is vrijwel altijd de moeite waard: in een regen­ton kan water worden opgevangen om rond het huis te gebruiken voor de tuin, auto wassen, kinderbadje en dergelijke. De terug­verdien­tijd is erg afhankelijk van de complex­iteit van het systeem, maar meestal tussen de 10 en 20 jaar.